Navodila novim vzrediteljem oz. lastnikom psičke pred in po paritvi


Pred paritvijo:

  • za paritev psičke potrebujete opravljen vzrejni pregled pri vzrejni komisiji SKPP (spomladanski in jesenski), takrat lahko na istem mestu opravite tudi zahtevan veterinarski pregled (oči, pogačice). Za kavalirje je obvezen pregled srca (osluškovanje in klinični pregled) pri pooblaščenem veterinarju (dr. Aleksandra Domanjko Petrič, dr. Igor Firm in Klinika Trstenjak Zajc). Psi, pri katerih bo na preventivnem pregledu ugotovljen šum na srcu, bodo napoteni na dodatni kardiološki pregled z ultrazvokom. Za kavalirje je priporočen tudi pregled za siringomielijo. Za velike kodre je obvezno slikanje kolkov po 12. mesecu starosti (Klinika Trstenjak Zajc, Klinika za kirurgijo in male živali Veterinarske fakultete). Datumi vzrejnih pregledov so za tekoče leto objavljeni na naši spletni strani.

Po paritvi:

  • prijavo paritve je potrebno izpolniti v 4-ih izvodih. En izvod ostane lastniku psice, drugega prejme lastnik plemenjaka, dva izvoda pa je potrebno dostaviti na naslov Kinološke zveze Slovenije, Zapoge 3D, 1217 Vodice, najkasneje v 20-ih dneh po izvedeni paritvi. Prijavi paritve naj vzreditelji priložijo tudi dokazilo o veljavnem vzrejnem dovoljenju (kopijo vzrejne knjižice) in veljavne obvezne zdravstvene izvide.

Po skotitvi mladičkov:

  • po skotitvi mladičev v roku 3-5 dni prijavite leglo vzrejnemu referentu
  • referent bo leglo pregledal, popisal (PRIJAVA LEGLA). Ob pregledu legla bo referent sestavil tudi zapisnik, ki ga bo predal KZS. Na podlagi tega zapisnika vam bo KZS izstavila račun za ogled legla in potne stroške. Gotovinska plačila direktno tetovirnim referentom s strani vzreditelja niso dovoljena. Tudi ostalo dokumentacijo referent preda Kinološki zvezi Slovenije za nadaljnje urejanje rodovnikov. Kopijo prijave legla ter kopijo zapisnika prejmete tudi sami.
  • drugi pregled vzrejnega referenta pričakujte pri cca. 8 tednu starosti mladičev. Takrat s strani referenta prejmete obrazec OBVESTILO O LASTNIŠTVU, na katerem je razviden drugi pregled legla. Ta obrazec podpiše in potrdi tudi pristojni veterinar ob cepljenju in čipiranju mladičev. Pravilno izpolnjen obrazec vrnete Kinološki zvezi Slovenije. V primeru, da KZS vašega izpolnjenega obrazca ne prejme, RODOVNIKI NE BODO IZDANI!    

Obrazce najdete na spletni strani Kinološke zveze Slovenije http://www.kinoloska-zveza.si/sl/obrazci/

Pripravila Špela Briški Cirman